Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Setelah sekian lama tidak bereksperimen,
kali ni kita cuba buat baja sendiri pulak dan tengok hasilnya macam mana ;)
Bahan-bahannya mudah diperolehi, jimat dan tentu sekali organik!
Tambahan pula bila hari yang sepatutnya digunakan untuk berkunjung membeli baja
dan tanah di nursery sudah dihabiskan di AEON Anggun dan bersiar-siar di Daiso
mencari pasu. Huhuhu. So, kali ni kita proses baja yang sudah diperam lebih dua
minggu sebagai makanan untuk tanaman sekitar rumah. Sebenarnya lebih lama baja
ini diperam adalah lebih elok.
Memandangkan saya campur sedikit kulit mangga (sisa dapur
pada petang itu) dengan sisa kangkung tua dari laman belakang, hasil peraman berbau seakan pisang tamat tempoh. Baunya manis
saja, tidak busuk sama sekali. Saya mula memeram pada 10 Jun dan memerahnya pada 27 Jun - 17 hari.
Saya rujuk artikel di sini sebagai panduan. Muat turun 100 tip tanaman untuk lebih banyak maklumat berguna untuk pertanian baik. Tunjuk cara di sini hanya sebagai panduan dan membuktikan membuat baja hijau tidaklah sesusah atau serumit sehingga kita tidak boleh membuatnya sendiri di rumah. Longgarkan sendi-sendi anda dan mula memeram! :D
Jom Buat!
Perlukan bahan-bahan:
1 kg sayuran hijau – apa-apa jenis, kalau dapat dari sisa
pasar pun ok juga
1 kg gula merah – nisbah 1:1 untuk gula dan sayur
Penimbang
Gunting/pisau
Tali
Kain anggaran 1 meter persegi – bergantung kuantiti bahan
hijau dan gula
Bekas kedap udara/tong untuk menyimpan medium
Botol dan corong untuk menyimpan cecair baja
Kaedah:
Potongan sayuran terbuang ditimbang dan dicatatkan.
Timbang berat gula merah pada nisbah 1:1 dengan sisa sayuran
tadi.
Kalau 700g bahan hijau, gunakan 700g gula merah.
Campurkan bahan hijau dan gula merah sehingga rata dan ikat
di dalam kain kemas-kemas. Gula merah akan mula mencair,
jangan lupa alas lantai
dengan plastik atau kertas yang tebal!
Saya masukkan bunjut tadi dalam plastik yang tebal supaya
air tak meleleh
keluar ke dalam tong (tong tu boleh recycle untuk projek lain
– tanpa perlu disental atau nyahbau. See, orang malas pun boleh buat. keh keh keh)
Biarkan selama seminggu atau lebih di dalam tong yang kedap
udara.
Seeloknya simpan di tempat yang gelap.
Selepas seminggu atau lebih, keluarkan bunjut dan perah cecair
baja
ke dalam botol untuk kegunaan pada masa akan datang.
Untuk air siraman, bancuh 1 sudu besar (15ml) cecair baja ke
dalam 5liter air.
Saya gunakan botol minyak masak 5kg untuk sukatan yang lebih
mudah.
Air bertukar warna seakan teh cair yang penuh dengan nutrient.
Boleh juga dimasukkan ke dalam botol semburan untuk semburan
pada daun.
Harap maaf untuk kualiti gambar yang kurang memuaskan kerana projek dijalankan pada waktu malam dan flash kamera terpaksa digunakan sebab kamera cap ayam je. huhuhu.
Selamat mencuba ;)
Bestnya! Dulu pernah tengok website Jabatan Pertanian Perak tu, tapi tak ternampak pulak posting berkenaan baja DIY tu. Thank you :-)
BalasPadamrasanya pdf tu baru dimasukkan la Mama Pongkey. baguskan bila website macam ni sentiasa diupdate, baru ada input untuk orang awam gunakan :)
PadamWah bagusnya experimen ni. Dulu2 org cuma guna baja asli tahi ayam, tapi ia agak berbau sikit...
BalasPadamitu yang bagusnya JR. baja ni tak berbau busuk macam baja tahi ayam yang baunya ya ampunn, terutama sekali bila kena panas dan hujan. saya pun kadang-kadang tak tahan, inikan pulak jiran sebelah menyebelah
PadamAssalaamu'alaikum....Gambarnya bagus koq...yang utama, hasil eksperimennya sangat bermanfaat untuk menambah ilmu...back to nature!. Terima kasih juga atas komentarnya di blog saya, masukan berharga bagi saya. Saya memang ingin menekankan segi artistik motifnya dengan bentuk bag yang simpel aja. Wassalam...
BalasPadamWa'alaikumussalam Yuni. terima kasih untuk komennya :)
PadamPatut la itu ari masa I stay kat satu homestay, Mat Saleh tu mintak kami kumpulkan "sampah2" (sisa2 makanan), diorang kata utk tujuan perladangan. Maybe diorang nak recycle mcm ni kot.
BalasPadamsisa makanan memang banyak kegunaanya, bila dah diurai oleh mikrob atau serangga pengurai hasilnya sangat baik sebagai 'makanan' pokok. kat luar dah banyak kaedah yang dipraktikkan, kita je yang kurang pendedahan. rugi..rugi..
Padamterbaekkkkk! Lynn dah start kumpul2 sisa nak buat nih..
BalasPadamgo organic Lynn! good luck ;)
Padamtak pernah aku buat baja sendiri, buat lakaran proses kilang baja pernahlah
BalasPadambaja alternatif yang berbaloi untuk dicuba untuk hasil yang lebih wangi :p
Padamkak wani!terima kasih banyak2 dan tahniah sebab rajin berkongsi ilmu
BalasPadamsangat membantu sy untuk menyiapkan final year projeck
Jalan-jalan cari ilmu.. terima kasih diatas ilmu ini.. insyallah, sy akan praktik kan ilmu ini..
BalasPadamp/s : jika ada yg ingin menyertai program singgah blog.. jom ke
http://thescreammer.blogspot.com/2013/11/singgah-blog.html
Salam..tp persoalannya baja ni berkesan ke??..
BalasPadamsalam...
BalasPadamterima kasih maklumat