Resipi: Kung Pao Chicken – Super Easy, Super Yummy! :P~


Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Ini mungkin adalah salah satu resipi yang saya jumpa di internet, saya cuba dan terus jatuh cinta sampai masak 2-3 kali dalam minggu yang sama (masa suami outstation lah, kalau tak jemu juga dia)! Hahaha. Paduan rasa sos dan ayam yang digoreng tepung serta kapsikum memang kena sangat dengan selera saya.

Biasanya bila tengok cerita dari Barat mereka suka pesan menu Kung Pao Chicken ni dari restoran-restoran makanan cina, bawa balik dalam kotak kertas dan dimakan menggunakan chopstick. Terasa cam ‘fuyyoo, mat saleh guna chopstick!’ keh keh keh. Dulu la, masa masih poyo-poyo dulu :p

Photobucket
Makan dengan bubur beberapa hari lepas pasal mak 
budak sakit - gusi bengkak. Nak tumbuh gigi agaknya LOL

Saya pernah nampak Chef Michael Smith (Chef At Home/Chef at Large) masak resipi ni di AFC dulu. Asas sosnya sama cuma bahan-bahan tambahan macam sayurannya banyak. Chef ni memang terkenal dengan gaya masakan ‘tanpa resipi’. Cuba lah improvise sikit, mungkin boleh jadi chef pulak lepas ni. Kih kih kih. Saya tau yang simple pimple saja, yang penting sedap dan senang.

Kung Pao Chicken

Bahan- bahan:

2-3 keping dada ayam – dihiris nipis ( boleh guna bahagian lain yang berdaging)
2-3 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil garam
3 ulas bawang putih – ditumbuk
1 inci halia – ditumbuk bersama bawang putih
3-4 tangkai cili kering – boleh dipotong lebar 1 inci atau digunting serong lebar ½ cm
2-3 sudu besar sos cili
2-3 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar - dibelah 4 atau 6 (bergantung pada saiz)
Lada benggala / capsicum – di dadu besar
½ cawan air – boleh kurangkan atau lebihkan ikut selera
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara-cara:

- Hirisan ayam digaul dengan garam dan tepung jagung dan digoreng sehingga masak, 
  tak perlu garing.
- Kurangkan minyak dalam kuali dan goreng hirisan lada kering. Ketepikan.
- Tumis bawang putih dan halia sampai garing. Jangan hangus.
- Masukkan campuran sos cili dan sos tiram, tuang air.
- Bila dah didih masukkan ayam yang telah digoreng. Kacau ayam dan 
  sos tadi hingga rata.
- Masukkan bawang besar dan capsicum yang sudah didadu. Gaul sekejap dan siap!

p/s: Tak perlu tambah garam atau gula lagi.


Selalu saya masak lauk ni banyak-banyak walaupun untuk seorang makan supaya saya boleh ‘curi-curi’ antara makan tengahari dan makan malam. Hahaha. Kanak-kanak mesti suka lah resipi ni, tak percaya boleh tanya Sara ;P


4 ulasan:

  1. sedap ni ppanas2.simple is better!esok nk buat lah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. simple is great! hehe..harap-harap herny dan puteri suka, boleh tambah menu yang boleh dipusing setiap minggu :p

      Padam
  2. semua bahan macam dah ada kat rumah. Boleh cuba, tapi rajin ke saya ni. Heheheh.. Sakit tu gusi bengkak, saya pernah nak pengsan kat kelas sebab gigi bongsu nak tumbuh. Lepas tu lecturer saya cakap, "Aik, dah dewasa pun masih nak tumbuh gigi". Heheh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak cuba tak tau Nudabuffy. kalau bahan semua dah ready, nak nak kalau kuali ada 2. perghh..tak sampai 10minit dah siap! ;D

      dulu masa gigi bongsu tumbuh tak rasa sakit sangat. ni sebab semangat membara makan kerepek pisang tanduk mak bawakkan hari tu. kena yang tebal pulak, rasanya tercucuk kat gusi. iskk...

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...