Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Ini mungkin adalah salah satu resipi yang saya jumpa di
internet, saya cuba dan terus jatuh cinta sampai masak 2-3 kali dalam minggu
yang sama (masa suami outstation lah, kalau tak jemu juga dia)! Hahaha. Paduan rasa
sos dan ayam yang digoreng tepung serta kapsikum memang kena sangat dengan
selera saya.
Biasanya bila tengok cerita dari Barat mereka suka pesan
menu Kung Pao Chicken ni dari restoran-restoran makanan cina, bawa balik dalam
kotak kertas dan dimakan menggunakan chopstick. Terasa cam ‘fuyyoo, mat saleh
guna chopstick!’ keh keh keh. Dulu la, masa masih poyo-poyo dulu :p
Makan dengan bubur beberapa hari lepas pasal mak
budak sakit - gusi bengkak. Nak tumbuh gigi agaknya LOL
Saya pernah nampak Chef Michael Smith (Chef At Home/Chef at
Large) masak resipi ni di AFC dulu. Asas sosnya sama cuma bahan-bahan tambahan
macam sayurannya banyak. Chef ni memang terkenal dengan gaya masakan ‘tanpa
resipi’. Cuba lah improvise sikit, mungkin boleh jadi chef pulak lepas ni. Kih kih
kih. Saya tau yang simple pimple saja, yang penting sedap dan senang.
Bahan- bahan:
2-3 keping dada ayam – dihiris nipis ( boleh guna bahagian
lain yang berdaging)
2-3 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil garam
3 ulas bawang putih – ditumbuk
1 inci halia – ditumbuk bersama bawang putih
3-4 tangkai cili kering – boleh dipotong lebar 1 inci atau
digunting serong lebar ½ cm
2-3 sudu besar sos cili
2-3 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar - dibelah 4 atau 6 (bergantung pada
saiz)
Lada benggala / capsicum – di dadu besar
½ cawan air – boleh kurangkan atau lebihkan ikut selera
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Cara-cara:
- Hirisan ayam digaul dengan garam dan tepung jagung dan
digoreng sehingga masak,
tak perlu garing.
- Kurangkan minyak dalam kuali dan goreng hirisan lada kering.
Ketepikan.
- Tumis bawang putih dan halia sampai garing. Jangan hangus.
- Masukkan campuran sos cili dan sos tiram, tuang air.
- Bila dah didih masukkan ayam yang telah digoreng. Kacau
ayam dan
sos tadi hingga rata.
- Masukkan bawang besar dan capsicum yang sudah didadu. Gaul sekejap
dan siap!
p/s: Tak perlu tambah garam atau gula lagi.
Selalu saya masak lauk ni banyak-banyak walaupun untuk seorang
makan supaya saya boleh ‘curi-curi’ antara makan tengahari dan makan malam. Hahaha.
Kanak-kanak mesti suka lah resipi ni, tak percaya boleh tanya Sara ;P
sedap ni ppanas2.simple is better!esok nk buat lah..
BalasPadamsimple is great! hehe..harap-harap herny dan puteri suka, boleh tambah menu yang boleh dipusing setiap minggu :p
Padamsemua bahan macam dah ada kat rumah. Boleh cuba, tapi rajin ke saya ni. Heheheh.. Sakit tu gusi bengkak, saya pernah nak pengsan kat kelas sebab gigi bongsu nak tumbuh. Lepas tu lecturer saya cakap, "Aik, dah dewasa pun masih nak tumbuh gigi". Heheh..
BalasPadamtak cuba tak tau Nudabuffy. kalau bahan semua dah ready, nak nak kalau kuali ada 2. perghh..tak sampai 10minit dah siap! ;D
Padamdulu masa gigi bongsu tumbuh tak rasa sakit sangat. ni sebab semangat membara makan kerepek pisang tanduk mak bawakkan hari tu. kena yang tebal pulak, rasanya tercucuk kat gusi. iskk...