Kembang Dahlia Pertama


Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Banyaknya bunga kat laman hari ni. Tapi yang paling dinantikan hari ni adalah bunga Dahlia. Ditanam dari biji benih yang dibeli dari tanamsendiri.com. Dari 4 pokok yang berjaya dipindahkan ke patch depan, satu pokok ni yang paling besar dan mula berputik.

Photobucket

Balik dari kampung, disambut beberapa putik Dahlia


Photobucket

Pagi semalam

Photobucket

Photobucket

 Petang

Photobucket

Pagi ini. Full bloom. Sangat cantik! n___n


3 pokok lagi macam kurang naik, tapi insya-Allah ada harapan boleh besar lagi. Amin~ *boh baja banyak-banyak.


14 ulasan:

  1. Balasan
    1. Alhamdulillah. memang sangat cantik :)

      Padam
  2. cantek gilerr tuu...akak ada benih dahlia jugak..tp belum wak aper2 lg..

    BalasPadam
    Balasan
    1. cantik kak. tanam la benih tu, sayang dibiar lama-lama. senang je pun dia tumbuh dan besar, tahan panas pulak lagi. sayangnya bunga cantik ni saya nak kena selit-selit celah sawi nak menengoknya sebab bunganya mengadap tembok. ahahah

      Padam
  3. wah merah cantiknya. saya baru semai sebelum raya, alhamdulillah dah bercambah. lambat lagi tu nak berbunga.

    BalasPadam
    Balasan
    1. takpe kak hijaudaun. yang penting dah semai dan tumbuh. lambat pun takpe ;)

      Padam
  4. Bunga yang cantik...seperti yg punya blog ini hehehe...oh iya blog saya memang agak sedikit bergeser ke bahasa Jawa...alasannya? ya...lagi seneng aja..saya sendiri juga suka blogwalking ke blog2 berbahasa melayu...menurut saya tiap bahasa memiliki keindahan masing2 dan bahasa Jawa termasuk yg memiliki tingkat kesulitan yg tinggi (karena ada 3 tingkatan bahasa). Trus nanti pembacanya pada lari dunk...ya itu udah resiko...xixi...Smoga tanaman Wani makin banyak yg berbunga...biar saya juga banyak inspirasi untuk lukisan2 saya...salam!

    BalasPadam
    Balasan
    1. nanti saya masukkan lebih banyak gambar bunga. tengah musim bunga berkembang ni ;)

      p/s: saya suka blog yuni dalam bahasa jawa. tapi serius perlu sebut kuat-kuat untuk faham. mencabar sekali! kekeke

      Padam
  5. Waniiiiiiiii.........dah berhasil ye? Tahniah....akk baru plan nak tnm bunga sb tgk rmh kakak hari tu, berkenan pulok, hehe..
    Selmat hari raya wani, maaf juga sekiranya selama persahabatan kita, ada kata2 yg mengguris hati..:-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah. jom tanam bunga kak fibie, nanti boleh join bincang-bincang cara nak tanam dan jaga :D

      ye kak, sama la dengan saya ye kak. dah lama kenal ni. takut ada yang tersinggung pula. 0-0 lah ye. ngeee

      Padam
  6. Cantiknya dahlia tu, pasti secantik pemilik blog....

    BalasPadam
    Balasan
    1. kecantikan adalah hak milik setiap makhluk. ewahh. haha. tq JR

      Padam
  7. Ini namanya bunga dahlia. Saya serius tak penah tau nama bunga ni. huhu... Sakai betul. Cantik la warna kuning dan maroon.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama sakai dengan yang tukang tanam ni la kot. sebelum ni mana ambil tau sangat nama bunga. asal cantik je suka lah. hehehe

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...