Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Nah, percubaan kedua untuk Black Forest Cake saya.
Ini baru lah kek ;p
Resipi ikut sini.
Walaupun frosting agak sememeh tapi saya sangat puas hati dengan hasilnya. Rasa sedap, rupa..er, boleh la..yang penting best!! Kuikuikui
Ganache
-200ml heavy cream (krim untuk memasak) – saya guna jenama Emborg
-200g coklat masakan
Kaedah:
-Panaskan cream dalam periuk sampai hampir mendidih guna api perlahan.
Masukkan coklat yang dipotong kecil.
-Tutup api dan gaul perlahan-lahan sampai semua coklat larut.
Jangan sampai keluar air bubble pulak, kacau pelan-pelan je.
Tips:
:: Untuk frosting lebih baik sediakan sekurang-kurangnya dua kotak
whipping cream. Saya buat 1 kotak tak cukup, terpaksa buat ganache
di sebelah atas untuk tutup kek.
:: Gunakan 3 sudu besar gula halus untuk setiap kotak = 6 sudu besar
untuk 2 kotak (kalau guna jenis tawar. Saya guna jenama Arla yang tawar)
:: Pastikan besi pengadun dan bekas untuk mengadun kering dan bebas
minyak. Boleh basuh dengan air suam/panas dengan sikit sabun sebelum dikeringkan.
:: Sebaik-baiknya besi pengadun dan bekas mengadun disejukkan terlebih
dahulu sebelum memukul krim. Saya letakkan bekas dalam besen yang lebih
besar yang mengandungi air sejuk berais.
:: Jangan overbeat. Bila krim kelihatan kental, teruskan memukul perlahan anggaran
5 saat supaya semuanya sebati, atau ia akan berubah menjadi cair dan
tak dapat digunakan lagi.
:: Selepas krim dah kental terus simpan dalam peti sejuk. Keluarkan bila sedia
untuk dioles atas kek.
My assistant, tengah pow my shaved choc
Looking forward untuk percubaan ketiga pula :P~
Tiada ulasan:
Catat Ulasan