antara kek dan roti


saya bukanlah pakar dalam hal masak memasak, tetapi saya suka bereksperimen..dulu saya memang tak pandai memasak - saya berminat tapi selalunya hasilnya kurang memuaskan..jadi kebanyakan cita2 tu berakhir di situ saja, bersama tepung keras yg kurang uli dan biji bawang yg bercambah pucuknya itu.....

tapi sekarang tidak lagi..bermula dgn buku2 masakan yg saya beli sejak berkurun lama, juga pengaruh kawan2 di forum yg sering berblog menunjukkan skill dan hasil masakan masing2; saya bersungguh2 untuk mencuba! ya, mencuba hingga berjaya! ha ha ha ha ha ha! (mcm iye2 je..huhu)

antara kek dan roti, mana yg saya suka? 
dari segi penyediaan, pada saya roti lebih mudah disediakan..itu pun sekadar bun manis asas - ulian tangan, untuk makanan sendiri..kalau untuk jualan saya tak pasti la..tetapi dari segi 'nilai tampak', saya sukakan kek! walaupun bukan hasil tangan sendiri..kek saya biasanya togel tanpa hiasan sbb saya belum cukup mahir untuk mencuba..tapi saya akan mencubanya..ermm, satu hari nnt..... :p

roti kurang ragamnya..asalkan ikut sukatan yg betul, yis yg bagus, masa merehat doh dan menguli yg cukup, insya-Allah pasti menjadi..sbb biasanya saya buat mmg menjadi..tapi kek, kalau cuma jenis yg kembangkan mentega dan gula, aduk2 tepung, masuk telur, mungkin senang kot..tapi kalau jenis yg kene meringue, water bath..aa, yg tu mula gelabah sikit..tapi saya tetap mencuba..satu hari nanti boleh la saya share di sini..byk juga koleksi homemade bread dan kek yg saya dah cuba..kalau tak jadi, memang kena cuba lagi..huhu..

satu je masalahnya bab mengeksperimenkan barang2 runcit ni ialah apabila suami ada di rumah, sbb dia tak suka saya habiskan byk masa di dapur..jadi segala mcm angan2 tu terpaksa saya simpan sehingga masa dia outstation selama 2 minggu..cukuplah masa untuk saya mencuba jaya waktu itu..kalau terbukti resepi sedap dan senang baru lah saya boleh praktikkan semasa dia ada..kalau tidak, lupakan sajaaa......


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...