Wordless Wednesday

Semua Yang Memanjat


Kacang Panjang

Photobucket


Kacang Botor

Photobucket

Markisa

Photobucket

Keledek??

Photobucket

27 ulasan:

  1. Yg menakutkan cuma jika ada ular yg memanjat!! (minta dijauhkan Allah)

    BalasPadam
    Balasan
    1. iskk. seram jek. tu pasal sejak awal-awal dah tabur sulfur keliling rumah terutama sekali kat pintu depan dan belakang, elak ular. moga-moga dia tak berminat nak singgah rumah saya. hehe

      Padam
  2. teringin nak makan daun kekedek, camner rasanya yer?

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pun teringin nak tau resipi masakan daun/pucuk keledek. pucuknya dah merata-rata panjat. risau pulak saya tengok.

      Padam
    2. gulai lomak cili api pun sodap + ikan bilis sekali..

      Padam
    3. uii, kecurnya bunyi dia kak Mar. lomak cili api aihhh

      Padam
    4. goreng tumis macam kangkung pun boleh...

      Padam
  3. wah..wah lps nie byklah kacang puan wani yer..bukan seurat lagi kan..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. owh, yang pasti pagi tadi makan nasi goreng berulam dua urat kacang panjang. dua tau! hehehe. masih ada lagi di pokok yang masih kecik. insya-Allah kalau ada rezeki saya ;)

      Padam
  4. Boleh buka gerai dpn rumah ni wani...Bo

    BalasPadam
    Balasan
    1. belum boleh lagi kak fibie, hasil merundum ni. baru nak mula menyemai balik. huu

      Padam
  5. Sedap kacang botor. Kalau sayur yang berlebihan tu wani beri kepada siapa?

    BalasPadam
    Balasan
    1. buat masa ni belum pernah berlebihan lagi. tapi biasanya kalau sedara-mara datang bertandang saya bawakkan sikit sayuran sebagai buah tangan - fresh dari ladang. hehe

      Padam
  6. kacang pjg tu buat ulam..nyam nyam..

    BalasPadam
    Balasan
    1. yummeh! memang my favourite ulam kacang panjang tu. lepas ni tunggu turn kacang botor berbuah pulak. hehe
      btw, dah try makan ulam kacang bendi macam Lynn buat. not bad lah, tp kena ambil yang muda. fresh ;)

      Padam
  7. As salam wani,
    Pucuk keledek tu celur dan mkn sbg ulam pn sedap. Kalau masak lemak putih lagi sedap.

    BalasPadam
    Balasan
    1. iye? agak-agak nak petik berapa panjang dari pucuknya ye cik Adry?

      Padam
  8. Wani tak nak tanam pokok anggur?.
    Kami pernah cuba... tapi mati. :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau ada anak pokoknya best juga kak Sam. boleh ke tanam dari biji anggur yang kita beli dan makan dari pasaraya tu? :p

      Padam
  9. Banyak save ruang pokok panjat-panjat ni.
    Si keledek kat Sungai Buloh suka panjat pokok lemon.
    So healthy pokok-pokok Wani. Wah nampak dah tak de ruang semua hijau je sekarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang banyak ruang juga sebelah bawah tu. tapi space kurang kena sunlight, tengah berkira-kira sesuai tak nak transplant anak pokok labu manis Diana dan sengkuang kat situ. hmmm..please advise :)

      Padam
  10. kalau markisa awak berbuah... saya akan jeles... huhuhu
    sebab - markisa saya tak berbuah lagi... :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. rasanya lama lagi nak berbuah ni. daun pun ciput je ha. tapi saya tau, jeles tanda sayang kan kak Maria ;) kih kih kih

      Padam
  11. wahhhh keledek pun tanam..sy tanam cili padi, pandan dan percaya atau tidak anak pokok kurma sy dh besar heheheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. fuhh, advance tu KJ kalau ada pokok kurma. seronok la, tak gaduh nak beli kurma fresh Ramadhan nanti. petik luar rumah je :D

      Padam
  12. rajin berbudi pd tanah ..kan dah dapat hasil..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah. salam kenal ye kak nora ;)

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...