Sambil Minum Petang


Assalamualaikum dan salam sejahtera,


Hujan turun hampir setiap hari bulan ni. Aktiviti luar tak banyak yang boleh dibuat. Sekali sekala keluar buang sampah, belek-belek sayur dan bunga-bunga yang mekar. Sedih tengok laman dah mula bersemak, dengan tanaman yang tumbang ditimpa hujan lebat. Namun begitu, terung kelihatan berbuah dengan banyaknya. 

 Photobucket


 Photobucket

Saya suka makan terung yang dihiris, titis sikit minyak zaitun dan ditabur serbuk lada putih berperisa. Dilayur atas kuali panas sehingga layu sedikit.

 Photobucket

Hari-hari berulam terung pun tak apa.

16 ulasan:

  1. salam wanie,

    wahh dah lama x baca updated dr wani. mana menghilang?....heee.

    saya pun peminat terung mcm wani jugak....x pernah pulak cuba terung masak mcm ni...boleh cuba. nampak sedap ala2 makanan inggeris gitu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wa'alaikumussalam Ibu Qistina. itu la, malunya saya tak rajin nak update blog sejak akhir-akhir ni. huuuu...
      terima kasih sudi menjenguk ;)

      Padam
  2. Salam..menjadi-jadi terungnya ya..suka akak tengok..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wa'alaikumussalam kak mar.
      pokok makin melebar dan buah pun makin banyak. tapi tak boleh terlewat tuai sebab takut dah ditebuk lalat buah

      Padam
  3. Apa yg dah berlaku hingga you dah lama tak update blog Wani?.
    Kak Sam bukan penggemar terung tapi kalau makan kat kedai Jepun
    yg diorang goreng dgn tepung tempura, sedap pulak, mmg licin mkn.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak ada apa yang berlaku kak Sam, cuma terkurang rajin. huhu.
      terung goreng tepung tempura. hmmm..sedap tuu

      Padam
  4. Hmmmm...lamanya tak update....saya tak suka terung, banyak angin...

    BalasPadam
    Balasan
    1. lama ek..hehe
      Alhamdulillah so far saya makan takde masalah angin

      Padam
  5. assalamualaikum.....terung tu bakar pun sedap...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wa'alaikumussalam..pernah nak cuba bakar tapi bila potong ada ulat lalat buah melompat keluar terus tak jadi nak masak. haha

      Padam
  6. Salam wani. Lamanya takde update blog ni. Awk pun mcm saya. Kalau masak sayur, saya tak suka masak beriya2. Kalo saya, biasanya akan celur dan letak oregano dan sikit je garam. Sbb nak khasiat dia je.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wa'alaikumussalam Lyd. ulam-ulaman fresh lagi bagus kan? makin banyak haba digunakan makin kurang khasiat yang dapat dimanfaat :)

      Padam
  7. Buat pergedil terung pun best juga pengganti kentang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wah, boleh buat bergedil? baru kali pertama dengar ni. mesti cuba! thanks Diana ;)

      Padam
  8. Aduhai lamanya bertapa, gua mana? Org sakit pun update blog tau...
    Wani...itu style mertua akk mkn nasi wajib ada terong cicah budu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sakit biasa le Kak Fibie. jenis kalau bertapa pun memang tak boleh nak ubat punya. huhu
      makan terung mentah? tak pernah buat lagi ni

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...